Διαβήτης

12 Nov
November 12, 2013

Θεαματική Έρευνα – Νέο φάρμακο σε θέση να αποτρέψει και να αντιστρέψει την ανάπτυξη του διαβήτη.

daivhths01

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που όχι μόνο μπορεί να εμποδίσει διαβήτη τύπου 2, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την εξέλιξη αυτής της ασθένειας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία, οι επιστήμονες από τα ερευνητικά εργαστήρια της CSL στη Μελβούρνη και το Ludwig Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο. Dr Andrew Nash, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Έρευνας στο CSL, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποτελούν μια νέα ελπίδα για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές ασθένειες του σύγχρονου κόσμου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, δηλαδή με την παχυσαρκία και η υπέρταση. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να είναι μια συνέπεια του τρόπου ζωής. Ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Με άλλα λόγια, η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ενέργειας, παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος. Η δίοδος της γλυκόζης στα κύτταρα διευκολύνεται από την ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η υπεργλυκαιμία έχει πολλές συνέπειες για την υγεία που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως τύφλωση ή προβλήματα με τα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια). Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του διαβήτη είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία. Ακριβώς όπως η παχυσαρκία, και ο διαβήτης ανακαλύπτονται τυχαία.

Ο διαβήτης τύπου 2

Αν στο διαβήτη τύπου 1 το πρόβλημα αποτελείται από ανεπαρκείς ή ανύπαρκτη ινσουλίνη,στον διαβήτη τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι το πρόβλημα. Η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει στα κύτταρα με τη βοήθεια της ινσουλίνης λόγω του λίπους που βρίσκονται γύρω από τα κύτταρα (αντίσταση στην ινσουλίνη). Οι ερευνητές έχουν καταφέρει να δημιουργήσει ένα φάρμακο που αποτρέπει το σχηματισμό λίπους γύρω από την καρδιά και τα κύτταρα των μυών. Όταν χορηγείται σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2 (σαν συνέπεια μιας πλούσια σε λίπος διατροφής) τα κύτταρα εντός αυτών των ιστών και πάλι ήταν λογικό να αντιστρέφεται σε φυσιολογικές τιμές.

“Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται σε αυτές τις εργαστηριακές μελέτες είναι πολύ ελπιδοφόρα για τα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι επηρεάζονται από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Dr Andrew Nash, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Έρευνας στο CSL. Dr Andrew Nash, Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Έρευνας στο CSL, τόνισε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη που οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 προκαλείται από την παρουσία του λίπους σε μέρη όπως η καρδιά ή τους μύες. Αυτό που οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ήταν ότι η VEGF-B πρωτεΐνη εμπλέκεται στη μεταφορά και το σχηματισμό του λίπους στο σώμα. Δημιούργησαν ένα φάρμακο που δρα αναστέλλοντας VEGF σηματοδότησης, που ονομάζεται 2H10.

“Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι το αντίσωμα με βάση τα φάρμακα που έχουμε δημιουργήσει και δοκιμάσει μαζί με τον καθηγητή Eriksson θα οδηγήσει τελικά σε μια νέα θεραπευτική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη.”

daivhths02

Επιπλέον, προκειμένου να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του 2H10 ερευνητές έχουν κάνει διάφορα πειράματα σε πειραματόζωα. Σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτες πλούσιες σε λίπος το φάρμακο εμπόδισε τόσο την αντίσταση στην ινσουλίνη αλλα και τον διαβήτη. Οι ερευνητές τώρα επιθυμούν να επεκτείνουν την έρευνά τους και να δοκιμάσουν το φάρμακο σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

© Copyright 2014-2018 - Π.Ε.Ν.ΔΙ - Powered by Simple S&A Solutions